Hej, Gość. Zaloguj siê

Forum Zgierz  |  Miasto  |  Zgierz  |  WÄ…tek: teren za szpitalem wojewódzkim!!! 0 użytkowników i 1 Gość przeglÄ…da ten wÄ…tek.
Do dołu | Strony: [1] Drukuj
Autor WÄ…tek: teren za szpitalem wojewódzkim!!!  (Przeczytany 322 razy)

Nieczytany post agusia1_1988 Kobieta
Wczasowicz
*

: Zgierz

« : Pt. 07.05.2010, 12:51:06 »

W Zgierzu za szpitalem wojewódzkim znajduję się w miarę spory kawałek terenu, który jest niezagospodarowany... (tzw. "pola") Kiedyś była mowa o tramwaju regionalnym,ale nic z tego nie wyszło. Spółdzielnia mieszkaniowa Os.650-lecia, podobno w zamian za ten tramwaj zaproponowała by na tym terenie zrobić park, plac zabaw itd.
Czy może ktoś wie, czy to prawda, czy plotki?? Do kogo ten teren należy ?? I czy coś się z nim będzie działo ??

Zobacz profil Offline
ZgÅ‚oÅ› do moderatora   IP Zapisane
Nieczytany post

Nieczytany post ibmt43
Wczasowicz
*

« Odpowiedz #1 : So. 08.05.2010, 01:58:10 »

czy aby nie za blisko do lasu Krogulca zeby tworzyc park?
Zobacz profil Offline
Nieczytany post

Nieczytany post agusia1_1988 Kobieta
Wczasowicz
*

« Odpowiedz #2 : So. 08.05.2010, 13:28:43 »

Las Krogulec to też jest temat do dyskusji... Fajne miejsce do spacerów, ale strasznie zaśmiecone. I z lasu raczej parku się nie da zrobić i placu zabaw też się nie podtawi, a na tym niewykorzystanym terenie może istaniałaby taka możliwość...
Na dzień dzisiejszy na terenie za szpitalem spotykają się panowie i w krzakach piją :( A także młodzież, która ukrywa się tam popala i popija...
Rozpoczynając ten wątek, poprostu chciałam się dowiedzieć do kogo należy ten teren i czy jakoś będzie zagospodarowany !!
Zobacz profil Offline
Nieczytany post

Nieczytany post czarnamagia
Wczasowicz
*

« Odpowiedz #3 : Pn. 26.07.2010, 21:15:08 »

ja słyszałam, że tam ma być jakiś market
Zobacz profil Offline
Nieczytany post

Nieczytany post Sh4rKy Mężczyzna

Rekin [Squaliformes]

Zgierski Gazda
*

: EZG -> Centrum

« Odpowiedz #4 : Cz. 29.07.2010, 08:28:33 »

Market to byłaby największa wtopa budowlana w tym miejscu... Oponowałbym za jakimś "orlikiem" multifunkcyjnym może? W ten sposób można by zagospodarować przynajmniej część tego odłogu.

-----
Zobacz profil Offline
Nieczytany post

Nieczytany post ja_qbek Mężczyzna

Zgierski Gazda
*

« Odpowiedz #5 : Cz. 29.07.2010, 23:38:36 »

niestety plany by tam super- hiper stanął były jeszcze jak byłem blisko "władzy" :D

o ile dobrze sobie przypominam było rozporządzenie, które blokowało budowę sklepów wielkopowierzchniowych (pow 200m2) w Zgierzu. teraz niestety a na moje osobiste zdrowie - na szczęście - w temacie nie jestem. Były 3 miejsca z czego 2 pamiętam - właśnie za szpitalem, na kuraku (przy stacji Bliska) i trzeci - sorry wypadł mi z głowy.

Mam nadzieję, że ich nie wybudują nigdy bo to wygląda taki market jak .... "gówno w lesie".
Oczywiście byłbym za jakąś galeryjką zgierską, w której byłyby sklepy nawet rodzime, lecz taki ala duży blszak stanowczo NIE!

Q

« Ostatnia zmiana: Cz. 29.07.2010, 23:46:08 wysÅ‚ane przez ja_qbek »

Nieczytany post

Nieczytany post rozz
Wczasowicz
*

« Odpowiedz #6 : Pn. 16.08.2010, 17:44:37 »

A co jest złego w markecie w tym miejscu? Patrząc po popularności Polo (jest podobno najbardziej dochodowy w Polsce) ludzie chcą robić zakupy w takich sklepach. Konkurencja zmusiłaby ich do poprawy jakości i być może obniżenia cen. Nie sądzę aby utrzymało się w tym miejscu coś a'la galeria. Zresztą, to właściciel terenu powinien decydować co tam postawi. Pomysł parku jest faktycznie dziwny, skoro las jest blisko.
A wszelkie regulacje typu "nie wolno budować sklepów powyżej 200 metrów" uważam za faszyzm. Jedynym wyznacznikiem powinien być plan zagospodarowania przestrzennego. Jeżeli przewiduje budowę obiektów handlowych, to co to urzędasów interesuje, czy tam będzie 50 małych sklepów czy jeden duży.
Zobacz profil Offline
Nieczytany post

Nieczytany post ja_qbek Mężczyzna

Zgierski Gazda
*

« Odpowiedz #7 : Pn. 16.08.2010, 23:30:48 »

zgadzam się z Tobą ale nie do końca.
Faszyzm? hmmm....
Spójrz na to z innej strony - brak jednej ukierunkowanej myśli rozwoju i wizerunku architektonicznego Zgierza spowodował, że mamy po prostu jeden wielki "misz-masz", syf z gilem.
Był w Zgierzu taki okres w jego całej historii że nawet rozkład drzew był ściśle określony (bodajże co 11 łokci) architektura domów a nawet ich kolor.
Oczywiście ma to swoje złe strony (ograniczany wybór dla właścicieli itp) ale gdy jest to wszystko elementem pewnej ściśle określonej koncepcji to ma to sens, a nawet więcej - tak powinno być! Takie 200m2 wyrwane z kontekstu to faktycznie bzdura ale gdyby ktoś np. dobrze przeliczył zdolności zakupowe Zgierzan, to zawsze wiadomo by było ile takich sklepów może powstać byśmy tu nie mieli tylko hangarów i blaszaków. Zgodnie z przyjętą koncepcją.

Zgierz takiej koncepcji nie miał -teraz może trochę jest to nadrabiane ale i tak w zbyt małym stopniu. Do takiego wytyczenia koncepcji i jej wdrożenia jest potrzebny dobry, dobrze opłacany architekt miasta, (nie na pół etatu), z "jajami" (sorki), który nie będzie zależny politycznie od różnych grup wpływu i tym samym pseudo-biznesmenów. Dodatkowo właśnie grupa urzędników - mogąca to wszystko ogarnąć i obrabiać na bieżąco prawnie wraz z każdą decyzją o warunkach zabudowy, przebudowach i remontach.
Czy to możliwe by tak było w Zgierzu? - może być ciężko, ale nie ma rzeczy niemożliwych ;)
Q

Nieczytany post
Do góry | Strony: [1] Drukuj
Skocz do:  

Copyright ©2004-2007 by za³oga. Wszystkie prawa zastrze¿one
Serwis protected by BOWI GROUP